Lisätietoja

Lisätietoa jalkojenhoidosta

Alaraajojen ongelmat voivat ärtyä kivuliaiksi, liikkumista ja elämistä haittaaviksi ongelmiksi jos ongelmiin ei puututa heti alussa, tai ongelmat ovat rakenteellisia. 

Vaativien jalkojenhoitoon tarvitaan ammattilaisen tieto ja osaaminen, mitä ei kosmeettiset jalkahoidot tarjoa. 

Kivuliaat känsät, paksut kovettumat ja erilaiset kynsiongelmat ovat yleisimpiä vaivoja. Mikromoottorilla pystyn ohentamaan paksuuntuneet kynnet turvallisesti ja kirurgin veitsellä lähtee piinaavimmatkin kovettumat. Mikromoottorilla voi ohentaa myös liikasarveistumaa, esim. kantapään alueella. Torakynnet muotoutuu normaaliksi vahvoilla leikkureilla ja mikromoottorilla siistien.

Känsän hoito onnistuu parhaiten mikromoottorilla, ikäänkuin poraamalla känsä kuopastaa ulos. Usein kipu helpottaa heti hoidon jälkeen.

Syylänhoidossa veitsellä poistetaan näkyvä kasvain. Syylänhoidossa käytän jäädytysmenetelmää, jolla saadaan usein jo yhdellä hoitokerralla hyvät tulokset.

Sisäänkasvanut kynsi voi aiheuttaa pistävää, jomottavaa kipua ja hoidon pitkittyessä infektioriski kasvaa. Sisäänkasvaneen kynnenhoidossa käytän siihen varattuja leikkureita, jolla poistan kynnen reunan. Kynnen keskelle voi tehdä mikromoottorilla uran poikittain, mikä helpottaa kynnen painetta välittömästi. Jos kynsi on kovin kaartunut, on hyvä tehdä kynnenoikaisu hoito, käyttäen kynnenoikaisuliuskaa, mikä liimataan kynnen päälle. Liuska pyrkii takaisin alkuperäiseen asentoonsa ja näin pikku hiljaa kynnen kasvaessa alkaa suoristamaan kynttä. Liuska on hyvä uusia muutaman viikon välein, riippuen kynnen kasvuvauhdista. Kynnen reunan alle laitan capoline-vanun, mikä suojaa kynsivallin arkaa kudosta . Vanu saa jäädä paikoilleen ja se kasvaa itsestään kynnen mukana ulos.

Erilaisten kipujen, kovettumien ja hankausten syy tulee selvittää ja usein kenkäanalyysi tuo vastauksen. Jos syy ei löydy kengistä, teen tutkimuksen jalkaterän ja koko alaraajan rakenteesta, mahdollisista virheasennoista ja  nivelien ja lihasten vaikutuksesta asiaan. Lihas- ja jännekireydet ovat myös mahdollisia kivun aiheuttajia ja niitä on helppo hoitaa venytyksillä ja jalkajumpalla. Ensin tulee tietenkin selvittää, mistä ongelmasta on kyse ja se voi olla vaikeaa tehdä itse.

Virheasennot saadaan yleensä korjattua erilaisilla korjaavilla tuilla, ja niitä voimme yhdessä miettiä, mutta itse en tee varsinaisia korjaavia ortooseja, se on jalkaterapeutin osaamisalaa. Mutta pieniä virheasentoja, kuten isovarpaan sisäänpäin kääntyminen, josta syntyy usein kivulias vaivasenluu, voidaan saada silikoniortoosin avulla suoristumaan sen verran, että kipu hellittää ja vaivasenluuhun kohdistuva hankaus vähenee. Samoin rasvapatjan ongelmia voidaan helpottaa usein silikoniortooseilla tai valmiilla keventävällä pohjallisella.

Jalkaterveydestä huolehtiminen on tärkeää. Onhan koko elämämme jalkojen päällä. Jalkojenhoitajana voin tarjota konkreettisen avun lisäksi vinkkejä ja antaa omahoito-ohjeita päivittäiseen jalkojenhoitoon.

Ohjaan myös jalkineiden ja apuvälineiden valinnassa. 


Mitä eroa on jalkahoidolla ja jalkojen hoidolla?

Kosmetologit tarjoavat esteettistä jalkahoitoa, kun vastaavasti jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut (AT) hoitaa mm. jalkaterien iho-, kynsi- ja asentomuutoksia. Yksilöllisillä silikoniortooseilla hoidetaan jalkaterien asento-ongelmia. Jalkojenhoito toteutetaan aina asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaisesti, helposti asiakkaan luona. Osaamisalueena jalkaongelmia ennaltaehkäisevä ja jalkojen toimintaa ylläpitävä hoito esimerkiksi diabeteksesta, reumasta tai psoriasiksesta aiheutuneet vaivat.


Erityisesti seisomatyössä olevat saavat usein helpotusta vaivoihin jalkojenhoitajalta.